Гешев: Висш магистрат е замесен в имотните престъпления в Божурище

11:54, 28 май 19 25 2113 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В повечето малки градове всички се познават и има оплетен кръг от зависимости. Принципната ситуация в страната е, че се краде много и нагло, и затова се намираме на това положение. Това заяви на пресконференция в Божурище зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Спецпрокуратурата влезе в кметството на село Божурище, разследват кмета

„За конкретния случай в Божурище става дума за 4 поземлени имота, които в момента са частна собственост, а преди това държавата ги е предоставила безвъзмездно на община Божурище. В резултат на манипулирани търгове са продадени на цена около 150 000 лева, а реалната им цена е друга. Всеки знае, че за по-малко от 40-50 евро на кв. м едва ли може да се намерят такива имоти. Ще бъдат задържани за 24 часа кметът на община Божурище, зам.-кметът и още едно длъжностно лице. Работи се в посока на престъпление по служба”, каза Гешев.

''Всеки може да направи разлика между 8 млн. и 160 000 лв. Една разлика, която не е влязла в община Божурище'', допълни Гешев.

''Купувачите са четири, 3 от които са търговски дружества. За едното към момента е ясно, че това е бащата на кмета, който е бил пълномощник на дружеството. Проверява се информацията, че тези дружества имат определени взаимовръзки с местната администрация'', каза Гешев.

''Интересен е четвъртият купувач е висш магистрат, който следовател от Национална Следствена служба'', допълни още той.

Специализираната прокуратура, със съдействието на служители от КПКОНПИ и СДВР, извършва действия по разследване на длъжностно престъпление на кмета на община „Божурище“.

Събраните до момента доказателства сочат, че от 21 ноември 2018 г. до 27 декември 2018 г., в гр. Божурище, в условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно положение, той е нарушил служебните си задължения с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага. С това е създал условия за нанасяне на вреда на общината в значителни размери.

Извършени са претърсвания и изземвания в сградата на общината и на други адреси, както и лични обиски. Провеждат се разпити на свидетели.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама