Корнелия Нинова подаде оставка

13:28, 28 май 19 / Политика 25 2670 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е подала оставка пред Национналния съвет на БСП.

Георги Свиленски: Дали БСП ще има нов председател, ще решат членовете на партията

В словото си тя е поискала бърз конгрес, на който да стартира процедурата за пряк избор на лидер. Вътрешната опозиция на Нинова поиска обаче оставката на цялото Изпълнително бюро. 

Нинова заяви в словото си, че поема цялата отговорност за загубата след евровота.

''При демократичните партии, в правовите държави, в модерното общество, отговорността винаги се носи от председателя. Затова аз поемам цялата отговорност за тази загуба. Подавам си оставката като председател на БСП. Предлагам свикване на Конгрес в съкратени срокове – от 15 дни, който да констатира по силата на Устава тази оставка'', заяви Нинова. Тя добави, че дотогава трябва да стартира кампания за номинации, приемане на правила и процедури за избор на председател по новия Устав, чрез пряк избор.

„Ако приемете това решение, ще ви предложим хронограма, по която да се състои, и това да бъде съчетано с анализа на резултатите на изборите, отчетите на изборите, подготовка за местните избори, номинации за председател и до края на юли да изберем новия предател такъв, какъвто партията реши. За да можем през август, септември, октомври- да се съсредоточим върху местната кампания и, дай Боже, да спечелим местните избори, в което вярвам. Благодаря ви още веднъж за всички усилия. Бъдете със самочувствие, че сме сила, че зад вас стоят хора, които ни вярват. Най-вече тях не трябва да предаваме. Да им дадем самочувствие, че сме на прав път и да им дадем енергия за местните избори”, завърши словото на Нинова.

Съветът анализира резултатите от избори и трябва да обсъди мерки за действие, сред които стартиране на процедура за избор на председател и връщане на левицата в парламента.

БСП събира Националния си съвет след евроизборите

Подадената оставка трябва да бъде одобрена от Конгреса на БСП, след което да бъде назначен временно изпълняващ длъжността, който да довърши мандата на Нинова. Ръководството обаче се е обявило против избора на временен лидер.

След като левицата остана втора на изборите за Европейски парламент, Корнелия Нинова обяви в понеделник, че БСП започва процедура за пряк избор на нов председател като знак за поемане на отговорност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама