GlobalCoin - криптовалутата на бъдещето?

18:00, 01 юни 19 25 1335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Facebook работи върху създаването на нова криптовалута, която може да види светлина от началото на 2020 година. Тази валута ще позволи на Facebook да продаде още повече реклама, пише Франс24.

Какво липсва от империята на Facebook, за да претендира за виртуален суверенен статут? Тя вече има население - повече от два милиарда потребители; изкуствен интелект, който играе роля повече или по-малко на полиция, за да премахва обидно съдържание; и територия, която се простира от Facebook до WhatsApp и Instagram.

Сега Facebook се готви да предложи на своите потребители в десетина страни да приемат нова дематериализирана валута, вид биткойн, специфичен за социалната мрежа. В това уверяват няколко медии, между които BBC и Financial Times.

Валутата ще се нарича GlobalCoin и ще плаща за покупки, направени във Facebook & Co. с търговски партньори. Потребителят ще може да пазарува и да плаща директно от WhatsApp, като използва GlobalCoin, без да се налага да изважда кредитната си карта.

Facebook не крие амбицията си да създаде своя собствена криптовалута. През април Марк Зукърбърг посети Марк Карни, управител на Британската централна банка, и служители на Министерството на финансите на САЩ, за да обсъдят регулаторните пречки пред създаването на нова безхартийна валута.

Наличието на собствена валута ще позволи на Facebook да създаде много по-точни потребителски профили чрез събиране на по-изчерпателни данни за навиците за пазаруване. "Facebook също така ще получи комисионна за всяка транзакция, която ще й позволи да завърши своя бизнес модел", казва Натали Янсън, икономист и специалист по биткойните.

Американската банкова комисия към Сената изпрати писмо до Марк Зукърбърг на 9 май с питане как той възнамерява да защити личните данни на потребителите, ако въведе новата си криптовалута.

Социалната мрежа също ще трябва да убеди потребителите в интереса им към GlobalCoin. Тук идва и въпросът какво ще стане с Visa или MasterCard?

През март Facebook се обърна към тях, за да обсъди начина за свързването им към този проект.

Остава ни само да чакаме и да видим дали GlobalCoin ще бъде криптовалутата на бъдещето.


Автор: Себастиен Сейб

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама