Без обща позиция след срещата на Тристранката за медицинската експертиза

14:50, 28 май 19 / Политика 25 1505 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителството, синдикатите и работодателите са на различни позиции за формулата, по която се определят процентите нетрудоспособност. Това стана ясно след заседанието на Тристранния съвет.

Предложението на Министерството на здравеопазването е хората да получават 20% за съпътстващите заболявания, ако имат поне две диагнози с над 50 на сто намалена трудоспособност. Промените в медицинската експертиза засега се подкрепят само от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и се отхвърлят от останалите работодателски организации и от КНСБ.

От "Подкрепа" настояват предложението за 20% да важи само за една диагноза с 50 и над 50 на сто неработоспособност. Според работодателите е нужна радикална промяна за оценка на функционалността на хората с увреждания.

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди проекта за промяна на Наредбата за медицинската експертиза заради недоволство на хората с увреждания според които сегашния регламент ги ощетява.

Здравното министерство предлага в експертните решения да се вписва и кодът по международната класификация на болестите като мярка срещу фалшивите ТЕЛК-ове. Кодът показва диагнозата и с него ще може да се проследи кога е поставена и какви изследвания са правени, за да се използва от лекарите в ТЕЛК, се изгражда връзка между системите на Здравната каса и органите на медицинската експертиза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама