Майка и дъщеря съдят Франция заради замърсяването на въздуха

19:45, 28 май 19 / Свят 25 1257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съд в Париж даде старт на дело, заведено от майка и дъщеря, които в първото подобно дело във Франция, съдят държавата за вреди във връзка с лошо здраве, причинено от замърсяването на въздуха, съобщава "Франс прес".

Майката и дъщерята искат 160 000 евро обезщетение от държавата. Те твърдят, че властите не са взели ефективни мерки срещу замърсяването на въздуха, по-конкретно по време на много голямото замърсяване в Париж през декември 2016 г.

Двете изтъкват, че това е оказало ефект върху здравето им, особено след като са живеели по това време в северното парижко предградие Сент-Уен, което се намира близо до околовръстното шосе на френската столица, по което минават 1,1 млн. коли на ден, но също така е кошмар за 100 000 души, живеещи около него.

И двете жени казват, че са развили дихателни проблеми, които са били подчертани по време на пиковете на замърсяване. Майката, която е на 52 години, е трябвало да си вземе отпуска, а 16-годишната дъщеря е страдала от астматични пристъпи.

Адвокатите им твърдят, че френските власти не са приложили правила за по-добра защита на населението, не са използвали всички налични мерки и не са приложили правилно мерките, след като са били договорени.

Във Франция замърсяването на въздуха е причина за 48 000 преждевременни смъртни случая всяка година, показват данните на Агенцията за обществено здраве на Франция.

През декември 2016 г. Париж се задушаваше в най-голямото зимно замърсяване от десетилетие, като властите наредиха колите с четни и нечетни номера да се движат в различни дни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама