Лидерите на ЕС затвърдиха различията си по избора на нов шеф на ЕК

06:47, 29 май 19 / Свят 25 1389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерите на Европейския съюз се събраха снощи на извънредна среща на върха в Брюксел, за да обсъдят резултатите от изборите и разпределението на водещите постове в Съюза. Конкретни имена обаче не бяха обсъждани, те ще бъдат обект на разговорите на следващата среща на върха през юни. Дебатите затвърдиха различията за процедурата по избора на председател на Европейската комисия.

Преди срещата Европейският парламент потвърди позицията си, че очаква от лидерите на ЕС да уважат процедурата за водещите кандидати и да изберат един от тях за наследник на Жан-Клод Юнкер. Кандидатите са Манфред Вебер от ЕНП, Франс Тимерманс от ПЕС и Маргрете Вестегер от АЛДЕ.

Бойко Борисов потвърди подкрепата на ГЕРБ за Вебер. "Това е решението на партията. Ние сме дисциплиниран член на ЕНП, така че нямаме нито колебания, нито каквито и да било други позиции", обясни той.

Друга позиция обаче има френският президент Емануел Макрон, който не одобрява процедурата за водещите кандидати и още по-малко кандидата на ЕНП Манфред Вебер. "Не искам да говоря за един или друг кандидат, партиите се ограничиха в тази логика на водещите кандидати и сега се мерят име срещу име. Аз не искам да участвам в тази логика на партиите. По-скоро ще поканя всички да търсят този консенсус, който е добър за Европа", каза Макрон.

Доналд Туск ще се опита пред следващите дни да търси консенсус между държавите и между Европейския съвет и Европейския парламент. Конкретни имена ще се обсъждат на срещата на върха през юни. Той отбеляза, че според участниците в днешното заседание, не може определянето на председателя на ЕК да стане автоматично. Никой не може да бъде изключен от този процес, по-голяма е вероятността да бъде избран някой от предварителните кандидати, допълни той.

"Договорите казват ясно - Европейският съвет трябва да направи предложение, Европейският парламент да го гласува. Бъдещият президент на Комисията трябва да бъде подкрепен с квалифицирано мнозинство в Съвета и с мнозинство в Европейския парламент", каза Туск.

Той се надява поне две от топ позициите в Европа да бъдат за жени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама