Не допуснаха Пучдемон в Европейския парламент

10:50, 30 май 19 / Свят 25 1148 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новоизбраният испански евродепутат Карлес Пучдемон не е бил допуснат в Европейския парламент, съобщават медии в Белгия, цитирани от БТА.

Пучдемон влезе в Европарламента

Отбелязва се, че евродепутатите имат право на временен едномесечен пропуск до първата сесия на ЕП през юли. Когато в срядаа отишъл да си вземе пропуска от ЕП в Брюксел, Пучдемон преминал проверка за сигурност, но бил догонен от охраната. Пучдемон научил, че не е в списъка на охранителите за гражданите с право на достъп до сградата.

Уточнява се, че списъкът се изготвя по данни от държавата, чиито граждани са избрани за евродепутати. Тъй като Испания не е подала името му към администрацията на ЕП, служителите в институцията са преценили да не го допускат до сградата.

Медиите поставят въпроса дали избирателите определят евродепутатите, или крайното решение остава на съдебните инстанции. В случая испанското правосъдие, наредило задържането на Пучдемон, ако се върне в Испания, е в състояние да ограничи новите му права на евродепутат.

Пучдемон избяга в Белгия през 2017 г. покрай кризата с опита за обявяването на испанската област Каталуния за независима държава. Той е обвинен за подстрекателство към незаконно допитване за отделянето на Каталуния от Испания.

Администрацията на ЕП е обяснила, че не би желала да предприема действие, което би било възприето като пренебрежение към испанските закони. Администрацията е преценила, че щетите ще бъдат по-малки, ако на Пучдемон бъде отказан временен достъп до ЕП.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама