Галерия Сердика представя изложбата „Новите лица на пазара“

16:50, 30 май 19 25 1363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 6 юни до 4 юли тази година Галерия Сердика ще представи изложбата „Новите лица на пазара“ на студенти от бакалавърска програма „Фотография“ на Нов Български университет. Експозицията е част от програмата Месец на фотографията 2019 и е с куратори проф. Людмил Христов и д-р Лиляна Караджова.

Имаме удоволствието да Ви поканим на откриването на експозицията на 6 юни 2019 г., четвъртък, от 19.00 часа в Галерия Сердика на Женския пазар.

Ще видим новия фотографски прочит на лицата на Женския пазар през обектива на младите студенти Александра Аргирова, Диляна Христова, Иван Александров, Кристиан Кънчев, Малина Панайотова, Михаел Младенов, Михаил Михайлов, Николай Иванов, Цветозар Цанев и Яна Тодорова.

„Новите лица от Женския пазар създават колоритен образ на най-виталното място, запазило културата на Стара София. Освен със своите цветове, магазините и сергиите провокират симпатия с ярките емоции и изражения на хората, които работят зад тях“, обяснява идеята за експозицията куратора на изложбата д-р Лиляна Караджова.

Младите автори от бакалавърска програма „Фотография“ на Нов Български Университет изучават търговците внимателно. Портретите ги улавят в сложна, богата на детайли среда, но съсредоточат вниманието върху техните лица. Ситуативният контекст разкрива черти на професионалната идентичност, но камерата е насочена към конкретния индивид. Понякога личността се разкрива в открита комуникация, видяна фронтално, а друг път е загатната с поглед отстрани, когато фотографите са предпочели на останат незабележими.

В историята на фотографията търгуващият човек поражда една от първите и устойчиви форми на жанров синкретизъм. В края на XIX век Луи Верт, Пол Жено и Южен Атже снимат уличните професии и търговците в Париж. В наши дни техните портрети в документалните поредици Les petits Metiers (Малки занаяти) отварят ветрило от вече несъществуващи професии. Това правят още десетки фотографи из Европа. Снимките от Женския пазар, заснети в годините преди Втората световна война са безценни документи за културата в Стара София и някога наричания „Житен пазар“. Изваяните керамични съдове, които през 30-те години са подредени по южния ред от сергии са все още там. Ако днес поемем по ул. Цар Самуил, на ъгъла с ул. Цар Симеон, ще попаднем на разнообразие от грънчарски и глинени съдове, изпълнени в дълбока охра и пъстра украса.

Изложбата „Новите лица от пазара“ показа съвременни фотографски икони на търговията, а стоката и изделията се осмислят с любопитство към конкретната личност и умения. Производителите продават храна, отгледана от собствените им ръцете, търговците са събрали най-добрата реколта и инструменти с тънко познавачество, а занаятчиите предлагат артефакти, които са изработили с умение на потомствени майстори.

Проектът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата на Република България и Пазари Възраждане ЕАД, общинското дружество, което стопанисва най-стария пазар в столицата – Женския пазар. Изложбата е и част от програмата Месец на фотографията 2019.

Галерия „Сердика“ е част от общинското дружество „Пазари Възраждане“ ЕАД и се намира на ъгъла на бул. Стефан Стамболов и ул. Лозенград.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама