Столтенберг: НАТО е готов да приеме Македония

11:00, 31 май 19 / Свят 25 989 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изпраща ясен сигнал до Северна Македония - Алиансът е готов да приветства Македония за евроатлантическото семейство. Това е посланието, изпратено от Столтенберг в интервю за МИА, което той дава малко преди посещението си в Скопие, където ще се проведе среща на посланиците на страните от Алианса, съобщи БГНЕС.

ЕК препоръчва начало на преговорите със Северна Македония

Той с нетърпение очаква отново да посети Скопие и заяви, че ратификацията на предприсъединителния протокол напредва добре. Столтенберг каза, че някои страни няма възможността да ратифицират протокола и според него членството на Северна Македония в НАТО ще допринесе за сигурността на Западните Балкани и целия евроатлантически регион.

На срещата на Северноатлантическия съвет се очаква да се говори за интеграцията на страната в НАТО, но също и за напредъка на реформите, включително тези в областта на правосъдието. Столтенберг говори за значението на участието на Северна Македония в срещите на Алианса, както и за по-нататъшното развитие на събитията в спора между Белград и Прищина.

„С нетърпение очаквам да посетя отново Скопие, този път със Северноатлантическия съвет, това са 29-те посланици на всички съюзници в НАТО. Посещението ни в Северна Македония изпраща ясен сигнал: готови сме да ви посрещнем в семейството на НАТО”, каза Столтенберг.

„През февруари подписахме протокола за присъединяване. Това беше исторически момент за вашата страна и за Алианса. Сега Северна Македония има място в масата на НАТО. Външният министър Никола Димитров се присъедини към нас през април за годишнината на Алианса, а по-късно през юни министър Шекеринска отново ще участва в срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел”, посочи още той.

„На път сме да приемем Македония в НАТО. Това стана възможно благодарение на ангажимента и смелостта на лидерите в Скопие и Атина да намерят решение на спора за името. Ратификацията напредва добре, когато всички страни членки ратифицират протокола за присъединяване, Северна Македония ще стане трийстият член на Алианса. Членството в НАТО ще донесе по-голяма сигурност и просперитет на всички хора в Северна Македония”, категоричен бе Столтенберг.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама