Министър Николина Ангелкова: Чрез деловия туризъм България може да привлече инвеститорски интерес към Югоизточна Европа

14:25, 31 май 19 / Политика 25 1217 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За всички нас е важно да покажем перспективите за инвестиции в туризма в Централна и Югоизточна Европа и в района на Средиземноморието, но също и да дадем платформа, на която представителите на бизнеса, световни хотелски вериги, инвестиционни фондове, банки, социални медии, университети, местните власти да създадат контакти, да общуват помежду си и по този начин да привлечем интереса към България и региона. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на Международната конференция за устойчиви инвестиции в туризма в Слънчев бряг с участието на експерти от над 20 държави, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.

Гости на събитието са министърът на туризма и занаятите на Алжир Абделкадер Бенмесауд, министърът на външната търговия и икономическите отношения на Босна и Херцеговина Мирко Шарович, министърът на туризма на Египет д-р Рания Ал-Машат, генералният секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество Майкъл Христидес, водещи представители на туристическата и сродните й индустрии от различни страни. Модератор на министерския панел „Туризмът в Югоизточна Европа и Средиземноморието“ беше журналистът от BBC Раджан Датар.

Стартираме форума в най-големия български курортен комплекс в годината на неговия 60-и юбилей, за да покажем възможностите му за делово партньорство. Днешната конференция ще създаде освен добри професионални взаимоотношения, така също и дълготрайни приятелства, чрез които ще можем да реализираме конкретни инициативи, посочи министър Ангелкова.

Тя изтъкна усилията на туристическата администрация да привлече вниманието и към други големи черноморски комплекси в страната като Златни пясъци, Албена, Дюни, но и към зимните ни курорти с техния потенциал за различни конферентни събития. Всички те успешно биха подпомогнали постигането на основната ни цел – превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация и разширяване крилата на сезоните, подчерта министърът.

Министър Ангелкова обърна внимание, че туризмът бе издигнат от българския премиер Бойко Борисов и правителството сред приоритетните сектори на националната икономика. Отрасълът и сродните му индустрии допринасят за формирането на близо 12% от брутния вътрешен продукт и около 11 на сто от общата заетост. Приходите от международен туризъм за 2018 г. у нас възлизат на над 3,7 млрд. евро. През последните три години секторът отчита рекордни резултати в цялата си история. За 2018 г. бяха регистрирани над 9,2 млн. чуждестранни туристически визити и за първи път бе премината границата от 9 млн. такива посещения.  

Туризмът в Югоизточна Европа също се развива с бързи темпове, като през 2018 г. регионът е посрещнал над 120 млн. туристи, а постъпленията от туризъм възлизат на над 100 млрд. щатски долара, акцентира още министър Ангелкова. По същество това представлява 11,7% от общия брутен вътрешен продукт за страните от Югоизточна Европа. Огромният потенциал на туристическата индустрия в тази част на света предоставя нови възможности за инвестиции в бизнес проекти в туризма и пътуванията, действайки като важен двигател на икономически растеж, модел на развитие и по-висока заетост в целия регион.

България може да предложи дългогодишен опит в областта на летния морски и зимния планински ски туризъм. За нас те са основен източник на приходи в отрасъла. За да развием потенциала на целогодишна туристическа дестинация, фокусирахме усилията си в популяризиране на културно-историческото ни наследство, в съчетание с балнео- и СПА туризма. Чрез развитието на общи туристически продукти между страните даваме отличен пример как можем да намерим търсената синергия в туризма в регионален план, поясни министър Ангелкова и представи добрата база, върху която стъпва страната ни - най-благоприятен данъчен режим в Европа и законови стимули за големите инвестиции.

Държавата полага усилия да облекчава бизнеса, действат стимули и за регионите. Искаме да привлечем също големите брандове и вече имаме увереността на „Мариот“, че ще разширят присъствието си в София, надяваме се това да се случи и по Черноморието, стана ясно от думите й. България е сред трите страни в Европа заедно с Италия и Гърция по брой разкрити артефакти от поне 7 епохи. Страната ни е също така втора на Стария континент след Исландия по запаси от минерални води и ресурси, подходящи за лечение и профилактика на почти всички медицински оплаквания. Министерството на туризма разработи общо 27 тематични дестинации за територията на страната – 8 културно-исторически, 12 винено-кулинарни и 7 балнео- и СПА, посочи още министър Ангелкова.

Министърът на Египет д-р Рания Ал-Машат изтъкна от трибуната, че туризмът е важен сектор, който оказва влияние върху икономиката на всички държави. Ние полагаме усилия да инвестираме повече в развитието на капацитета му и квалификацията на хората, които работят в сектора. Ще обсъдим на междуправителствено ниво възможностите за инициативи в тази посока, посочи още тя.

С обръщение на живо към участниците в конференцията се обърна Талеб Рифай, генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН в периода 2009-2017 г. Той оцени високо идеята за свикване на форума и пожела успешна реализация на обсъжданите идеи и реализация на бъдещи проекти за инвестиции.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама