Рускиня стана първата жена начело на службата на ООН в Женева

17:45, 31 май 19 / Свят 25 497 Topnovini
1

Бивша руска журналистка и дипломат беше назначена за шеф на службата на ООН в Женева - първата жена, заемаща този пост, предаде Франс прес, като се позова на Генералния секретариат на ООН.

Татяна Валовая, доктор по икономика, 61-годишна, сменя на поста Михаел Мьолер. Понастоящем тя ръководи сектора за интеграция и макроикономика в Евразийската икономическа комисия в Москва. Валовая започва кариерата си като журналист в

"Икономическая газета" през 80-те години, след което започва дипломатическа кариера. Първоначално е трети, а после втори секретар в постоянната руска мисия към ЕС в периода 1989-1994 г. След това ръководи департамента за международно сътрудничество в апарата на правителството на Руската федерация. През 2012 г. започва работа в Евразийската икономическа комисия.

Назначението на Валовая става в момент, когато Русия засилва влиянието си в структурите на ООН в Женева, а САЩ са все по-малко активни под натиска на президента Доналд Тръмп, отбелязва Франс прес и напомня, че Вашингтон все още не е назначил постоянен представител начело на американската мисия. САЩ освен това се изтеглиха от Съвета за човешките права, определен от Тръмп като "твърде пристрастен", пише БТА. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи