Иван Гешев: 60 000 лв. са искани от строителя в район "Северен" в Пловдив, за да му се одобри проекта

14:56, 01 юни 19 25 1307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

60 000 лв. е била сумата, поискана от строителен предприемач за проект в район "Северен" в Пловдив, за да му бъде одобрен проектът. Това е станало след разговори с различни длъжностни лица, не от кмета. Това обяви заместник-главният прокурор Иван Гешев на пресконференция във връзка с ареста на кмета на район "Северен" Ральо Ралев и негов помагач в корупционно престъпление.

"Провеждат се разговори с различни хора в различни формати, с хора от общината, типична българска ситуация. Това, което му се казва на предприемача от различни лица - не от кмета, показват му сметки колко пари ще изкара, различни хора започват да му подсказват колко ще му струва да му решат проблема", посочи Иван Гешев.

Той изтъкна много доброто взаимодействие между Специализираната прокуратура, КПКОНПИ, СДВР и колегите от ДАНС, които са се занимавали с техническата част на нещата.

"При този тип случаи е трудно по някакъв начин да се предвиди точно как ще се развие времево ситуацията - тя се променя в рамките на часове и минути. В деня, в който бе задържан кметът на район "Северен", се разбра, че трябва да се пристъпи към т. нар. "реализация" - жаргон в средите за задържане и активно събиране на доказателства", коментира още Иван Гешев.

"За няколко часа се създаде сериозна организация между институциите, които описах, като за мен само това нещо е голям успех, при това действията се проведоха в друг град. С тези служби българските граждани може да се гордеят, защото едва ли същата ситуация щеше да се развие по-бързо в друга партньорска държава, категоричен съм", обяви заместник-главният прокурор.

"Гражданин, строител, депозира сигнал до министър-председателя, в който сочи, че от него се искат пари за одобряване на определени строителни книжа. За строеж на обект в район "Северен" в Пловдив", разказа Иван Гешев. "След това жалба, входирана в МС, е пратена от г-н Борисов на КПКОНПИ, същия ден - това се развива в рамките на ден, незабавно бе докладвана жалбата на г-н Славчев (КПКОНПИ) от дирекцията, с която работим активно и осъществява оперативни функции по наблюдаваните от нас производства. Бе докладвано и на главния прокурор, прокурорите Фердинандов и Белчев бяха посочени по случаен принцип, и по това дело под ръководството на прокуратурата започват да се събират доказателства за твърденията на строителния предприемач".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама