Колко мръсни са чаршафите и завивките ни

11:00, 02 юни 19 / Любопитно 25 1195 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Според данни на Business Insider, 55% от самотните мъже на възраст между 18 и 25 години сменят чаршафите си едва по четири пъти на година.

Това е отвратителна статистика поради ред причини, като най-важната е, че именно мястото, където прекарваме по около една трета от живота си, е едно от най-мръсните в дома ни.

Всяка нощ тялото ни отделя средно по 15 милиона мъртви кожни клетки, които макар и невидими първоначално, лека по лека започват да се отлагат като потъмнели зони в чаршафите и завивките.

 

Проблемът не е толкова в мъртвата кожа, колкото в акарите и бактериите, които се хранят с нея.

Някои учени твърдят, че чаршафите съдържат до 39 пъти повече бактерии от купичката за храна на домашния ни любимец, което означава, че в някои аспекти човеците са по-мръсни дори от кучетата.

В леглото ни във всеки един момент живеят десетки хиляди микроорганизми, които - както всяко живо същество, отделят най-различни вещества. Някои от тях са безвредни за хората, но други причиняват зачервявания, сърбежи и подобни на грип симптоми, ако останат за дълго време в завивките ни.

 

Като добавим към бъркоча от мъртва кожа и микроорганизми малко нощни кремове, лосиони и всички останали нечистотии, които не сме успели да свалим с вечерния душ, ситуацията започва да изглежда плачевна.

Както сме дискутирали и преди, чаршафите е добре да бъдат сменяни поне веднъж седмично. Това е само в случай, че не искаме да спим с паякообразни, хранещи се с кожата ни.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама