Увеличава се процентът на чистите морски зони за къпане с отлично качество

17:00, 03 юни 19 25 1686 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Увеличава се процентът на чистите морски зони за къпане с отлично качество, сочи информация на Министерство на здравеопазването в началото на активния летен сезон.

11 зони по цялото крайбрежие са увеличи своя статус, сред тях е и зона Болата.

В навечерието на активния летен сезон от Министерство на здравеопазването информират, че се подобрява статусът на зоните за къпане по българското Черноморие и общо 11 са със статут „Отлична“ спрямо 2017 г., съгласно изискванията на Наредба № 5 за управление качеството на водите за къпане.

На територията на област Добрич сред зоните, които през 2018 г. са подобрили своя статус, спрямо предходната година е зона Болата.

Припомняме, че при срещата си представителите на туристическия бранш от областта министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че плаж Болата е избран за един от най-красивите плажове в Европа, според вота на 32 428 туристи от 116 различни държави, гласували в конкурса, провеждан от европейската организация European Best Destinations.

Според информацията на Министерството на здравеопазването на територията на област Добрич за 2018 г. само няколко зони са оценени с „Добър“ – Божурец-1, 2, 3; Дуранкулак – север 2 и Крапец – север.

Всички останали зони имат оценка „отличен“. От МЗ отбелязват, че през отминалата 2018 г. е преустановена тенденцията за намаляване на зоните за къпане с добро състояние, за сметка на тези с оценка „отличен“. Спрямо 2017 г. броят на отличните зони за къпане се е увеличил през 2018 по цялото Черноморско крайбрежие с 8 броя. Все още обаче процентът на зоните за къпане с добро качество у нас е висок, спрямо средните нива за страните от Европейския съюз, посочват още от здравното министерство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама