В Судан обявиха временно правителство, Лондон и Берлин искат свикване на Съвета за сигурност

07:40, 04 юни 19 / Свят 25 1477 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ръководителят на Преходния военен съвет на Судан Абделфатах Ал-Бурхан обяви създаването на временно правителство в телевизионно обръщение към нацията. Той призова за провеждане на общи избори в страната след девет месеца и обяви приключването на преговорите с опозицията.

"Обявявам сформирането на временното правителство, което ще работи в преходния период. Неговата задача ще бъде да преследва и отстранява от длъжност емблематичните фигури на бившия режим, замесени в корупция, както и да създаде условия за провеждане на изборите, така че суданският народ да може честно да избере своето ръководство", каза Ал-Бурхан, чието изказване бе излъчено от суданската държавна телевизия, предаде БГНЕС.

Той добави, че военният съвет "ще прехвърли властта на онези, които бъдат избрани от народа".

Великобритания и Германия поискаха спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН по кризата в Судан. Това стана след като над 35 души загинаха при разпръскване на палатков лагер в в суданската столица Хартум, а стотици бяха ранени.

"Броят на убитите от военния съвет пред военния щаб се е увеличил до 35 души. Стотици хора са били ранени и тежко ранени, много от тях все още са в операционните и интензивните отделения", се казва в изявление на Комитета на суданските лекари.

Според комитета точната смъртност не може да се установи поради факта, че "въоръжени милиционери и правоприлагащи служби обграждат болниците и атакуват/задържат лекари". В допълнение, според протестиращите и лекарите, телата на много от мъртвите са били хвърлени в река Нил, се казва в изявлението.

Рано в понеделник сутринта армията започна да разпръсква палатков лагер на площада в близост до отбранителния комплекс в центъра на Хартум. Силите за сигурност блокираха всички централни улици на Хартум и подходите към площада.

Суданската опозиция обвини преходния военен съвет в разпръскването на мирен митинг и призова за масови протести в цялата страна и за това военния съвет незабавно да се оттегли от властта. Военните, от своя страна, заявиха, че операцията не е насочена срещу демонстрантите, а за задържане на престъпници, които са се смесили с протестиращите.

Армията призова за продължаване на диалога със силите на политическата опозиция, заявявайки, че преговорите могат да се възобновят в следващите дни и обеща да позволи на протестиращите да се върнат на площада на столицата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама