Нивата на реките са под жълтия праг на предупреждение

07:47, 04 юни 19 25 1595 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По последни данни на МОСВ най-много валежи през последните дни са паднали в района на Асеновград и Пловдив. Река Марица е покачила нивото на своите води, но според експертите това не е критично. Инж. Гергана Георгиева - главен експерт в Басейнова дирекция - Пловдив заяви, че в момента няма сериозни проблеми с нивата на реките. Техните нива са леко повишени, но са под жълтия праг на предупреждение, каза инж. Георгиева пред БНТ.

Във Велико Търново започва разчистване на щетите от последния пороен дъжд. Остава в сила частичното бедствено положение в община Горна Оряховица.

Река Моравишка край Мездра наводни международния път Е-79

МОСВ е активирала оперативното звено веднага след прогнозата за опасни явления. Два пъти дневно се изпраща информация към Министерството на околната среда и водите от Басейновите дирекции, а дежурствата са непрекъснати.

Критични участъци имаше през миналите дни на местата, където паднаха интензивни валежи като Стара Загора, Пловдив, Хасково, Пазарджик и други. Но за момента ситуацията е овладяна и няма притеснителни участъци, допълни инж. Георгиева.

Министър Маринов инспектира критичните участъци на река Янтра във Велико Търново

"Има системи за ранно предупреждение за водни нива на реките и те пускат модели и прогнозират водните нива пет дни напред в реките. Прогнозите са в зелената зона - т.е. няма предупреждение. С изключение на горната част на Тунджа, над Жребчево, но и там няма нищо притеснително", каза инж. Георгиева.

С багери и булдозери днес започва почистването на повече от 10 моста в община Велико Търново, чиито устои са затлачени с довлечени от реките дървета и коренища. Сериозно е пострадала инфраструктурата на три села в района на Прохода на републиката, има и засегнати общински пътища.

Очаква се да бъде отменено частичното бедствено положение, което обяви кметът на община Горна Оряховица заради проблеми с Александровския мост на републиканския път до село Първомайци, съобщава БНР. В селото има пострадали улици, чийто ремонт започва днес.

В община Елена се е активизирало свлачище. Няма пострадали хора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама