САЩ: Крайната цена за F-16 ще зависи от българските изисквания

16:25, 04 юни 19 / Политика 25 1000 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"1,6 милиарда долара не е крайната цена на изтребителите F-16. Окончателната крайна цена ще зависи от българските изисквания", се казва в позиция на посолството на САЩ у нас.

Каракачанов: Отклоняване до около 2 млрд. лева в цената за F-16 е разумно

„Американското законодателство изисква изпълнителната власт да уведоми Конгреса за потенциална продажба на въоръжение на съюзници в НАТО, стойността на което надхвърля 50 милиона долара. Планираната от България придобивка на осем изтребителя F-16 попада в тази категория“, припомнят от дипломатическата мисия на САЩ.

САЩ одобриха продажбата на изтребители F-16 за България

От там отбелязват още, че вчерашната нотификация до Конгреса е рутинна процедура и ние не очакваме възражение от негова страна. Нотификациите са въпрос на обществено достояние. „Важно е да се отбележи, че цената, цитирана във формалната нотификация до Конгреса, не е окончателната цена на програмата“, подчертават от посолството на САЩ, пише БГНЕС.

"Локхийд Мартин": Цената за F-16, посочена от Конгреса, не е крайна

Държавният департамент и Министерството на отбраната на САЩ дават възможност за горна граница във всички нотификации, в случай че чуждестранните партньори разширят обхвата на програмата извън първоначално заявеното. Това избягва необходимостта от промени в нотификацията до Конгреса и намалява времето, необходимо за приключване на чуждестранна военна продажба.

„Нотификацията за продажбата на F-16 на България включва като цена на програмата 1,6 милиарда долара, но това не е крайната цена. Действителните окончателни разходи на програмата ще се основават на окончателните български изисквания“, се казва в изявление на американското посолство.

„Нотификацията, изпратена до Конгреса, е само една стъпка в процеса за чуждестранни военни продажби. След като процесът по уведомяване приключи, Министерството на отбраната на САЩ ще предостави предложение за сключване на сделка. На този етап ще започнат окончателни преговори и българското правителство може да преразгледа или предефинира изискванията, преди да се стигне до крайната цена“, се посочва още в съобщението.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама