Николай Василев: Цените се вдигат, защото се вдигат и заплатите

08:45, 05 юни 19 / Икономика 25 711 Topnovini

Ако се върнем назад във времето, ще видим, че всеки път говорим, че България ще бъде приета в "чакалнята" на Еврозоната през юли, а ние никога не влизаме там. Тук частично проблемът може да е в България, и частично в Еврозоната, защото просто не ни искат. Така че въпросът е само политически и нищо друго. Това заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ бившият министър на икономиката Николай Василев.

,,Ние до ден-днешен не сме кандидатствали за влизане в ERM II, тъй като просто не сме подали заявление. А причината да не кандидатстваме е, защото неофициално си знаем, че не ни искат. Но все пак хубаво би било да кандидатстваме, за да може все някога да ни приемат'', посочи Василев

,,Проблемът не е нито в кредитния рейтинг на България, нито в икономиката ни. Проблемът е там, че просто имиджът ни на Запад не е добър. Имаме приличен растеж, бюджетен излишък, за който биха ни завидяли някои държави, както и ниски данъци. В Европа казват, че имаме ниски доходи, но в момента, в който тръгнем да ги повишаваме, ще се повиши и инфлацията, и тогава пък ще ни кажат, че имаме много висока инфлация'', коментира бившият икономически министър и допълни, че през последната година у нас има известна инфлация именно заради ръста на доходите от последните няколко години.

,,Който иска високи заплати, трябва да знае, че някои цени ще се вдигат. А цените у нас в последно време се вдигат, именно защото се вдигат и заплатите'', уточни той.

По думите му ползите от влизането на България в Еврозоната ще бъдат очевидни и безкрайни и на практика няма да ни липсва нищо.

,,Банките ни ще бъдат надзиравани от Европейската централна банка, ще има по-високи доходи, повече инвестиции, а и международният имидж и авторитет на страната ще се подобри'', обясни Василев.

По отношение на Банковия съюз бившият министър поясни, че в момента тече преглед на качеството на активите, което е стъпка напред.

,,Не смятам, че трябва да има големи притеснения относно проверката на банките у нас. Банките у нас са стабилни. България не е изправена пред риск или криза'', посочи той.

Николай Василев определи като популистка идеята за по-ниско ДДС на хляба, лекарствата и книгите.

,,Ниското ДДС е популизъм. Изненадан съм, че тази идея идва от ДПС, защото тя по принцип е разумна политическа сила. Така че не подкрепям идеята за диференцирана ставка. Имаме плосък данък, имаме добра данъчна система и в това отношение Европа има какво да научи от нас по отношение на данъчната система, която е безкрайно опростена'', заяви в заключение бившият министър на икономиката.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани