Теменужка Петкова: Аргументите за вдигането на цената на тока са напълно основателни

10:32, 05 юни 19 / Политика 25 1390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Аргументите на КЕВР за вдигане цената на тока са напълно основателни и не са свързани само с българската реалност", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова във Варна преди откриването на ядрения форум "Булатом". Тя допълни, че когато се коментира тази тема, не бива да се забравя, че освен всичко друго, стойността на въглеродните емисии се е покачила рязко.

Токът поскъпва с около 3,5% от 1-ви юли

"Категорично не говорим за затваряне на въглищните централи у нас, те са базови мощности на българската енергетика", каза още Петкова. Тя допълни, че управляващите ще продължат да ги защитават, тъй като без тях енергийната система на страната трудно би могла да бъде балансирана.

Председателят на КЕВР: Ток, парно и топла вода поскъпват заради международни причини

"Предприети са редица действия за подобряване финансовото състояние на ТЕЦ "Марица Изток 2", каза още министърът, цитирана от БТА. По думите й дружеството изпитва затруднения точно заради разходите, свързани с плащането на емисиите.

Искат поскъпване на парното и топлата вода с до 17%

"Работим върху вариант за осигуряване на механизъм за капацитет на този тип производители на електрическа енергия, като до края на годината трябва да сме представили пред ЕК нашата визия по този въпрос", допълни Петкова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама