До 90 дни ще стане ясно кои инвеститори имат интерес към АЕЦ „Белене“

12:10, 05 юни 19 / Политика 25 1086 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" беше публикувана на 22-ри май в официален вестник на ЕС и вече тече 90-дневният срок, в който потенциалните партньори могат да подадат заявления за участие в проекта", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Стартира срокът за участие в избора на инвеститор за АЕЦ „Белене“

Тя посочи, че възможностите по проекта са по-широки - освен за стратегически инвеститор, кандидатите могат да депозират интерес за притежаване на миноритарен дял от компанията или за сключване на договор за изкупуване на електрическа енергия от големи индустриални консуматори. По думите на Петкова към момента има предварително заявен интерес от няколко големи компании от Китай, Русия, Франция и САЩ.

Теменужка Петкова: Разчитаме на "Росатом" на всички етапи от АЕЦ "Белене"

"Проектът "Белене" ще има не само национално, но и регионално значение", допълни Петкова. Тя припомни, че България експлоатира АЕЦ "Козлодуй" от десетилетия при най-високи стандарти на безопасност. По думите й приоритет за правителството е удължаването живота на 5-и и 6-и блок на централата. "За 5-и блок това вече е факт, а сега се очаква лицензия и за 6-и", посочи Петкова.

Теменужка Петкова: Аргументите за вдигането на цената на тока са напълно основателни

"Изграждането на АЕЦ "Белене" ще позволи да преаранжираме микса си", каза председателят на УС на "Булатом" Богомил Манчев. Според него засега само атомната енергия и възобновяемите източници не могат да задоволят цялото потребление, така че страната ни не бива да задрасква с лека ръка въглищата. "Нужно е обаче да започнем да развиваме и водородните технологии, като това ще помогне да постигнем беземисионна енергетика", каза Манчев. Той добави още, че би било много добре, ако държавата стане мажоритарен участник в проекта "Белене".

"Възобновяемата енергетика тепърва ще се развива", е мнението на председателя на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов, цитиран от БТА. Според него зелената тема ще става все по-актуална, особено с оглед резултатите от изборите за ЕП. Николов допълни, че в близките години голямо предизвикателство ще е осигуряването на кадри, не само за атомната, но и за другите сфери на енергетиката.
 
Зам.-председателят на парламентарната комисия Таско Ерменков посочи, че България трябва да бърза максимално с реализацията на "Белене", тъй като много държави на Балканите и в Източна Европа имат проекти в сферата на ядрената енергетика. "Не бива да допускаме никакви забавяния, за да не се окаже, че новата атомна централа няма къде да пласира продукцията си", посочи Ерменков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама