Сотир Цацаров предлага ВСС да избере негов наследник на 14-ти ноември

14:25, 05 юни 19 / Политика 25 1244 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Процедурата за наследник на главния прокурор Сотир Цацаров да бъде открита на 15-ти юли и да приключи с избор на 14-ти ноември. Това предложи Сотир Цацаров на заседание на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Колегите му го подкрепиха и решиха времевият график да бъде внесен за гласуване от пленума на ВСС, в който освен прокурорската колегия участва и съдийската.

Преди да обяви датите, Цацаров декларира, че е за старт на процедурата за възможно най-ранната дата, която по закон се пада 10-ти юли.

Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10-ти януари 2020 г.

Сотир Цацаров предлага да се изготви график за процедурата за избор на главен прокурор

След 15-ти юли главният прокурор предлага следващи 4 заседания на 18, 22, 25 и 29 юли да бъдат издигани кандидатури за обвинител №1. Номинации могат да правят не по-малко от трима членове на прокурорската колегия на ВСС и министърът на правосъдието.

В хронограмата е отбелязано, че 12 август е крайният срок, до който кандидатите ще могат да представят писмените си концепции за главен прокурор. През октомври ще има заседания за доклади на комисиите за атестирането и конкурсите и професионална етика, които ще подложат на подробен анализ качествата на номинираните.

Румен Радев: Кандидатурите за главен прокурор трябва да отговарят на законовите изисквания

6 ноември е датата, до която ВСС ще приема въпроси и становища за кандидатите от неправителствения сектор.

Изборът на нов главен прокурор ще е успешен, ако един от кандидатите получи поне 17 гласа от общо 25-членният ВСС. След избора съдебните кадровици изпращат предложението за следващ обвинител №1 до президента за издаване указ.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама