Йорданка Фандъкова гарантира, че в Борисовата градина няма да се строи

14:50, 05 юни 19 / Общество 25 1146 Шрифт:
Topnovini

Като кмет ще гарантирам, че мнозинството в общинския съвет ще подкрепи най-консервативния подход при изготвянето на новия Подробен устройствен план на Борисовата градина и второ, ако това не се случи, ще върна решението. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод обвиненията на общинския съветник Марта Георгиева, че по план там се предвижда голямо застрояване, предаде БГНЕС.

„Моята позиция като кмет е категорична и ясна, а именно - запазване на Борисовата градина във вида, в който я познаваме. Гарантиране, че там няма да се строи. Имам ясна позиция и по отношение на базата на „Спортна София“ и конната база, които ще настоявам да останат там, където са. Климатични училища нямат място там. Съществуващите стадиони трябва да се реконструират в съществуващите им граници, за да се гарантира безопасността на хората“, отсече Фандъкова и подчерта, че по-късно днес ще бъдат обсъдени всички предложения на арх. Ковачев, който е изработил новия план на парка.

Фандъкова: Твърденията за строителство в Борисовата градина са откровена лъжа

Едва след като бъдат събрани мненията и предложенията на граждани, организации и експерти, те ще бъдат обсъдени и от общинските съветници.

„Ще се застроява, ако общинските съветници, които пишат тези неща гласуват това да се случи. Те са политици, те взимат решенията. Нека да кажат, че ще подкрепят най-консервативния подход и аз ще им благодаря“, заяви кметът на София и добави, че в последните години общината инвестира във възстановяването на Борисовата градина, в която не е допуснато застрояване.

Относно как ще се реализира идеята за изграждането на музей на мястото на сегашната автокъща, Фандъкова каза, че той ще се настани в съществуваща къщичка, а няма да се изгражда нова. Но това ще се случи само ако тази идея остане и бъде одобрена от СОС.

„По план под автокъщата трябва да бъде изграден подземен паркинг“, добави още тя и поясни, че написаното в плана, че там се позволява строежа на триетажна сграда, е само предложение и то няма да се реализира.

Фандъкова коментира и сигнала на БСП, в който те твърдят, че ГЕРБ усвояват европейски средства в размер на 2 млн. лева чрез ремонт на столичното 70-то училище в кв. „Модерно предградие“ като плащат 52 лв. на кв. м. за дъбов паркет и 53 лв. на кв. м. за луксозен теракот.

Кметът коментира, че в момента се изпълняват 25 обекта от общо 26, като дейностите се извършват от 21 различни фирми. „При една от фирмите, която изпълнява два обекта, действително има непрекъснати проблеми. Контролира се ежедневно и се предприемат всички мерки, които са по договор, преди всякакви сигнали. Не чакаме сигналите на БСП, а си вършим работата така, както трябва. В момента се налагат санкции на фирмата. Ако тя не се справи с проблемите, ще бъде прекратен договорът й“, заяви Фандъкова.

Тези коментари столичният кмет направи по време на инспекцията си във втора АГ „Шейново“, където от средата на април се санира сградата на лечебното заведение, прави се ремонт на покрива и се подменят ВиК и отоплителната инсталации. Всичко това струва около 855 000 лв.

„Да се надяваме, че наесен ще имаме изцяло санирана общинска болница“, каза тя и подчерта, че тази година общината е отделила 10 млн. лева за дофинансиране на дейностите на общинските болници, а за тази година „Шейново“ ще получи дофинансиране от 500 000 лв. от „Московска“ 33.

„Миналата година около 2 млн. лв. инвестирахме в общински болници и ДКЦ-та, тази година сме предвидили общо 4 млн. лв. инвестиции в сгради и апаратура. Най-голямата инвестиция е за болница „Шейново“, коментира още тя и добави, че след ремонта лечебното заведение ще спестява над 25% от разходите си, които ще може да инвестира в персонала, който е помогнал от началото на годината там да проплачат над 850 бебета.

Стана ясно още, че в рамките на тази година ще бъдат закупени нови 5 ехографа за пет ДКЦ-та.

„Предстои ни направата на фасадите на 2 и 4 градска болница. Предстои ни в 13 –то и 22- ро ДКЦ да поставим асансьори.Подготвяме документация за поставяне на асансьор и в 3-то ДКЦ“, каза председателят на здравната комисия в СОС д-р Веселин Милев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама