Предприятията от забранителния списък няма да се приватизират

16:40, 05 юни 19 25 1727 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Държавните предприятия от забранителния списък няма да се приватизират и ще се запази досегашният ред, по който могат да се раздържавяват. За това се договориха представителите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ на среща в министерство на икономиката. Тя бе поискана от КНСБ във връзка с проекта на Закона за публичните предприятия, приет преди дни от Министерския съвет, съобщиха от КНСБ.

В него се предвиждаше да отпадне забранителният списък по действащия чл. 3 от Закона за приватизация и следприватизационен контрол и да се замени с решение на парламента за всяка отделна сделка.

Текстът в новия проект на закон е неприемлив, защото създава впечатлението, че се отваря вратата към приватизация на ключови държавни активи. Позицията на КНСБ винаги е била, че структуроопределящи компании трябва да останат под държавен контрол и да не се раздържавяват, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов пое ангажимент в законопроекта, който е част от Плана за действие относно намеренията на България за присъединяване към Валутния механизъм II (ERM II) и към Банковия съюз, да остане досегашният режим и забранителният списък за приватизация да не бъде премахван.

Законопроектът ще бъде внесен в парламента, но водещата комисия ще изиска да бъде разгледан преди приемането му в Националния съвет за тристранно сътрудничество, се договориха още страните в срещата.

Текстовете на проекта на Закон за публичните предприятия предвиждат и подобряване на управлението на държавните компании в съответствие с Насоките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за корпоративното управление на държавните предприятия.

През последните години КНСБ на няколко пъти настояваше за изготвянето на законопроект за управление на публичните предприятия. От там считат, че такъв закон е нужен, за да систематизира управлението на държавната собственост под една обща нормативна уредба и да допринесе за по-ефективното й управление. В същото време обаче това трябва да става без да се нарушават правомощията и отговорностите на министрите и управляваните от тях ведомства, подчерта Пламен Димитров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама