Арх. Здравко Здравков: Няма да има строителство в Борисовата градина, но ще има известно застрояване

08:45, 06 юни 19 25 1231 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма да има строителство в Борисовата градина. Да, ще има известно застрояване, но то ще е в границите на разумното. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков по Нова телевизия по повод опасенията на граждани, че в един от най-емблематичните паркове в столицата се предвижда сериозно строителство.

,,В този план се създава изцяло нова мрежа от зелени петна, говорим за изцяло нова зелена система. В частта на стадион Юнак се предвижда изграждането и на нова алейна мрежа. Има доста предложения по плана, които ще бъдат разгледани. След обобщаването може да се наложи преработка на плана'', обясни архитектът.

Той увери още, че около района на гара ''Пионер'' няма да се сече гора, тъй като там планът е свързан с развитието на спортна база.

Относно спорния строж на сградата Златен век Здравков обясни, че в момента има издадена заповед за спиране на строежа, като в момента въпросната заповед е обжалвана от собствениците пред административния съд.

,,Нека да изчакаме първо решението на съда и тогава да коментираме. Но е факт, че зад тази сграда стоят огромни финансови интереси'', посочи Здравков и добави, че строежът на сградата е следствие преди приемането на последните промени относно застрояванията на територията на Столична община.

,,Повече такива сгради няма да се строят. Това е последният такъв случай'', заяви той.

,,Желанието на всички бе да се приключи ремонта на улицата в срок, защото ремонтните дейности затрудняваха и търговците, които плащат високи наеми в тази част на града. Иначе строителите ще имат своята мобилизация и имам уверението, че ще оправят всички дребни детайли, така че предстои доста работа'', коментира Здравко Здравков ремонта на ул. ''Граф Игнатиев''.

,,Проблемите на "Графа'' тръгват още от самото проектиране. Може би в следващите проекти трябва да обърнем внимание към проектантсктото решение, защото много неща може да изглеждат добре на картинка, а в действителност да се окаже нещо съвсем друго. За следващите конкурси ще настояваме за изработване на прототипи и на макети, за да бъдем сигурни в крайния резултат'', обясни в заключение арх. Здравков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама