Арести на чужденци в Черна гора заради опит за държавен преврат

09:43, 06 юни 19 / Свят 25 1273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Върховният съд в Подгорица издаде заповед за арест на четирима американски граждани, двама иракчани, един израиеец и един гражданин на Обединеното кралство. Заповедта бе издадена за опит за държавен преврат в деня на парламентарните избори през октомври 2016 г., съобщава вестник "Блиц".

Вестникът припомня, че по-рано тази година граждани на Сърбия бяха осъдени на първа инстанция по същия казус. За да свалят правителството на Мило Джуканович, те са били организирани от пенсионирания командир на сръбската жандармерия Братислав Дикич и двама служители на руските разузнавателни служби.

В документ на Върховния съд се посочва, че разследването е разширено въз основа на показанията на разузнавача от ЦРУ Брайън Скот през лятото на 2016 г. пред съда в Подгорица по случая "държавен преврат", предаде БГНЕС.

Тогава Скот казал, че е получил предложение за извършване на евакуация на някои лица от Подгорица, което, както твърди той, отказал. Поради този случай той е влязъл в контакт с Джеф Асад, който преди това бил обвинен в предполагаемо участие в терористичен план и който също е бивш член на ЦРУ. Асад, чрез своята компания „Перегрини“, занимаваща се с разузнавателна и охранителна дейност, е наел четирима американци.

В наредбата на Върховния съд се констатира, че черногорските служби са уредили пристигането на групата в страната и това се потвърждава от доклада на ФБР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама