ЕС прие допълнителни правила за борба с незаконната миграция

13:44, 06 юни 19 / Свят 25 1142 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съветът на ЕС съобщи, че е приел промени във Визовия кодекс, с които ще се подобрят условията за законно пътуващите и ще се увеличат възможностите за противодействие на незаконната миграция, съобщава БТА.

Новите правила ще дадат възможност желаещите да посетят ЕС да подадат заявление до шест месеца и не по-късно от 15 дни преди пътуването. Попълването и подписването на заявлението ще може да се извършва и по електронен път.

Въвежда се общ подход при издаването на многократни визи за редовни пътници с чисто досие, като сроковете на тези визи постепенно ще се увеличават от една до пет години. Цената за виза ще се увеличи на 80 евро.

Европейската комисия постоянно ще оценява сътрудничеството с чуждите държави и когато дадена държава не сътрудничи при обратното приемане на своите граждани, ЕК ще предлага на Съвета на ЕС да предприеме съответните мерки, включително с повишаване на цената на визите за гражданите на тези страни.

Ако дадена държава сътрудничи, ЕК ще може да предложи намаляване на цената за визите, на времето за вземане на решение по заявленията за виза или удължаване на срока на валидност на многократните визи.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама