Турция конфискува повече наркотици, отколкото цяла Европа

11:30, 07 юни 19 / Свят 25 860 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турция е водещата страна в Европа по отношение на конфискациите на наркотици. Това показва доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (ЕЦМНН), цитиран от БГНЕС.

В доклада се казва, че Турция е важна страна за трафик на наркотици между Европа и Близкия изток, въпреки че признава строгите закони за наркотиците в страната. Независимо от това, тя също така е начело в задържането на наркотици, тъй като в доклада се посочва, че турските власти през 2017 г. са конфискували повече таблетки от метилендиокси-метамфетамин (MDMA) - 8,6 милиона, и повече амфетамини - 6,6 тона, отколкото всички държави членки на Европейския съюз, взети заедно.

Отчитат рекордно количество на кокаин в Европа

Има и повече конфискации на хероин, общо 17,4 тона, в Турция, отколкото във всички страни от ЕС заедно. От 2014 г. Турция участва в работата на ЕЦМНН и е пълноправен член на управителния съвет, но без право на глас.

Турция едновременно се опитва да се отърве от имиджа си на транзитна страна и да се бори срещу употребата на наркотици в страната. През 2014 г. турското правителство стартира „План за бързи действия срещу наркотиците“ за борба с употребата на наркотици и контрабандата на много фронтове. Усилията включват работа с наркозависими с кампании за рехабилитация и повишаване на осведомеността, както и операции, насочени срещу контрабандисти и дребни търговци, извършвани от новосформирани „наркоекипи“. Тези операции се съсредоточават най-вече върху райони в близост до училища и други места, посещавани от млади хора, най-уязвимите цели за търговците на наркотици. В доклада на ЕЦМНН се казва, че през 2017 г. в Европейския съюз са заловени рекордните 140,4 тона кокаин, което е два пъти повече от предходната година.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама