Проблемът с Натура 2000 е изключително сериозен

11:22, 07 юни 19 / Политика 25 1163 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проблемът с Натура 2000 е изключително сериозен, грешките са безброй, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос относно липсата на данни за България по Натура 2000.

„Твърдението, че България е единствената, която не е докладвала на ЕК по проектите за местообитанията и птиците, не е коректно. Докладването за птиците още не е започнало, тъй като първият срок за предаване е 31 юли 2019 г.“, уточни министър  Димов и добави, че настоящото докладване за периода 2013 – 2018 г. е обвързано с резултатите от проведен мониторинг и определянето на състоянието на типовете природни местообитания и видове в рамките на проект „Анализи и проучвания на видовете и природните местообитания“.

Нено Димов предлага изключването на територии от "Натура 2000", еколози негодуват

Министърът посочи, че забавянето на докладването е вследствие на многократните обжалвания, като са загубени повече от три години в процедури по обжалване. Той обясни, че санкции могат да бъдат наложени, ако страната изобщо не докладва,тъй като тогава ще е налице нарушение по директивата.

„Почти 35% е Натура 2000 в България и сме на трето място в ЕС. При всички положения проблемът е изключително сериозен, териториите са много големи, грешки са безбройни. Свидетели сме на това, че в Натура 2000 има предприятия, които са строени по времето на комунизма, има летища, има гробища. Надявам се проектът, който най-сетне стартира и който три години мина през процедура на обжалване, да внесе яснота“, заключи Нено Димов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама