Никола Груевски подаде оставка в северномакедонския парламент

14:50, 07 юни 19 / Свят 25 1257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Оставката на бившия премиер на Северна Македония Никола Груевски като депутат беше внесена в народното събрание в сряда. Очаква се депутатите да обсъдят оставката на Груевски в понеделник и да решат дали ще бъде включена в дневния ред на следващото заседание във вторник, където вече има включена друга точка, а именно отнемането на мандата му като депутат.

Груевски е обвиняем по две дела в Северна Македония и получи дипломатическо убежище в Унгария.

Никола Груевски подава оставка като депутат

Председателят на македонския парламент Талат Джафери, заяви, че оставката е постигната с нотариален акт и с подходящи печати, потвърждаващи, че това е лично изявление на Груевски.

„Тя е написана на унгарски език и когато бъде преведена, ще бъде изпратена до депутатите”, каза Джафери, пише БГНЕС.

Отнемат депутатския мандат на Груевски

Оставката, както съобщава, ще бъде преразгледана в понеделник за съгласуване и ще вземе предвид разпоредбите на Правилника за дейността и Конституцията, отнасящи се до оставката на член на Парламента, както и факта, че парламента вече разглежда подходящата процедура за отмяна на мандата му.

Ако Джафери и координаторите на парламентарните групи решат в понеделник да приемат оставката на Груевски, изпратена чрез нотариален акт като лично изявление, тя ще бъде в дневния ред в заседанието, насрочено за вторник.

Джафери казва, че както опозицията, така и управляващото мнозинство трябва да бъдат консултирани как да се процедира, защото това е случай в законодателство няма конкретни разпоредби и закони.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама