Екипи на БЧК „спасяваха“ рафтъри от обърнала се лодка в р. Струма

13:00, 09 юни 19 25 1148 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипи на Българския червен кръст демонстрираха преди обяд днес спасяване на хора, попаднали във водите на река Струма край град Кресна, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Първо неумел плувец влезе и бе помъкнат от буйните води на реката, но успя да доплува до брега, за да бъде спасен от екип с лодка, авантюрата му струваше счупен крак. След това рафт се преобърна, което наложи спасяване на рафтърите-едни паднали във водата, а други сами доплували до островче, макар и с контузии. За целта над реката бе изграден от въжета така нареченият „тролей“ от въжета, към който бе привързана лодка с двама спасители с нея.

„Демонстрацията днес е много близка до реалната обстановка, в този участък се спускат много туристи с рафтове“, каза пред БГНЕС Ясен Свиленски-директор на Дирекция „Мениджмънт на бедствията“ при БЧК.

Той обясни, че целта на демонстрацията е спасяване в бързо течащи води, работа със спасителни въжета и преминаване на река, действия по издирване и оказване на помощ на пострадали.

Демонстрацията е в рамките на тренировъчен курс в периода от 6 до 10 юни 2019 г. на територията на гр. Кресна с членове на доброволните екипи на БЧК за действие при наводнения от цялата страна и е част от проявите в рамките на “ Седмица на водното спасяване “ 2019.

„Ако си неумел плувец въобще не влизай във водата, или най-много до коленете, а помъкне ли те водата-паниката е най-лошото“, каза „неумелият плувец“ след спасяването му.

Курсът се провежда по поречието на река Струма на територията на Кресненското дефиле при полеви условия. В него участват доброволци от 22-те областни организации на БЧК - членове на звената за действия при наводнения, както и експерти от дирекциите „Мениджмънт на бедствията” и „Водно-спасителна служба” както и спасителен екип от Северна Македония.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама