Синдром на Питър Пан: Когато мъжете отказват да пораснат

19:40, 10 юни 19 25 1690 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всяко дете се ражда, расте като част от личното си развитие и стъпва в зряла възраст. Въпреки това някои мъже, без значение на колко години са, бягат от порастването и искат да останат деца завинаги. Това напомня за историята на Питър Пан, непослушното момче, което отказва да порасне. В действителност не е случайно, че този синдром, открит от психоаналитика Дан Кили през 1983 г., е кръстен на Питър Пан, разказва БГНЕС, като цитира „Сабах“.

Клиничният психолог Мерве Кирна споделя важна информация за синдрома на Питър Пан, който се наблюдава при мъже на възраст между 14 и 50 години и се окачествява със страх от порастване, бягане от отговорност и детинско поведение. Въпреки че мъжете с този синдром изглеждат възрастни индивиди на външен вид, те остават деца в речта и поведението си. Описани като привлекателни от хора от тези, които не ги познават добре, тези мъже оказват положително въздействие върху хората като първо впечатление. Обикновено остават ергени, предпочитайки да живеят със семействата, в които са родени, за да избегнат отговорности и да водят комфортен и безгрижен живот. Те изпитват трудности при определянето на професията, в която искат да се реализират и при завършването на образованието си.

Подчертавайки, че хората със синдром на Питър Пан обикновено са емоционално незрели, Kирна заявява, че тези мъже изразяват своя гняв като беснеят и своята тъга и скръб с неволна радост и детски шеги.

Тези мъже реагират неадекватно на критиките и често използват защитни изрази като "Не знам" или "Не ми пука". Те са мързеливи. Обикновено имат чувство за принадлежност. Тъй като тяхната толерантност е ниска, усилията им да създадат приятели са тежки. След юношеството те правят неимоверно усилие да си намерят приятелка. Въпреки това държат момичетата далеч от себе си заради незрялото си поведение. Чувствителността към отхвърлянето кара тези уязвими и нежни хора да се крият зад груби маниери. Те могат да бъдат с безброй партньори, преди да се докажат сексуално. Когато решат да бъдат с един човек, те са напълно привързани към него и предизвикват съжаление към себе си, за да не го загубят.

Мъжете със синдром на Питър Пан обикновено се отглеждат в среда, в която няма комуникация или емоционално споделяне в семейството.

Ето поведението на тези мъже в различните възрастови групи:

Между 12 и 17: Показват безотговорност, безпокойство, самота и конфликти на сексуални роли. Те избягат от задълженията си и остават сами.

Между 18 и 22: В този етап доминират самоуверените, нарцистични и шовинистични нагласи.

Между 23 и 25: Несигурно и общо състояние на неудовлетвореност, търсене на помощ чрез оплакване от това недоволство, нещастие и период на тежка криза поради чувства, каращи ги да се чувстват неудобно.

Между 26 и 30: Те играят ролята на възрастен.

Между 31 и 45: Хора със синдрома на Питър Пан, които са женени, имат дете и работят, намират живот скучен, имат монотонно ежедневие и са отчаяни.

Над 45: Възрастните мъже проявяват агресивно поведение и депресивно настроение. Те искат да си върнат младостта, да се опитат да бъдат отново деца. Намират живота си скучен и затова искат да се отдалечат от него.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама