Настъплението на сексботите идва с много въпроси без отговор

20:00, 10 юни 19 / Любопитно 25 1620 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Секс-роботите бързо се превръщат в част от разговора за бъдещето на секса и връзките, информира "Дръдж рипорт" до „Ню Йорк таймс“. Редица компании в момента разработват роботи, предназначени да осигурят на хората спътници в живота и сексуално удоволствие, като някои от продуктите вече са на пазара.

За разлика от секс играчки и кукли, които обикновено се продават в магазини, на които не се обръща внимание, и биват крити в килери, сексботите могат да се наложат масово. Според проучване от 2017 г. почти половината от американците смятат, че сексът с роботи ще се превърне в обичайна практика в рамките на 50 години.

Проф. Франсис Шен от университета в Минесота се интересува и от правни и политически въпроси, които възникват покрай сексроботите, предава БГНЕС. Сред тях са, например, как да се гарантира, че модерните „спътници“ на хората са безопасни, как интимността със сексбот ще засегне човешкия мозък, дали сексът с приличащи на деца роботи ще бъде етичен и какво точно е сексбот.

Проблемът с прилагането на тази дефиниция за роботите за секс е, че те все по-често предоставят като за неща, даващи много повече от секс. Сексботите не са просто кукли с микрочип. Те ще използват алгоритми за самообучение, за да ангажират емоциите на партньора си.

Проф. Шен припомня за робота “Mark 1”, който наподобява актрисата Скарлет Йохансон. Той е редовно е определян като сексбот, но неговият създател Рики Ма Цзъ Хан обяснява, че „Маrk 1“ не е предназначен само за това. По-скоро такива роботи ще се стремят да помагат при всякакви задачи, от подготовката на обяда на детето до правене на компания на възрастни хора. Авторът прави констатацията, че засега не е ясно дали някой в Щатите има сексбот, наподобяващ дете и какво произтича от това.

Засега е предположение, че сексботите някога ще станат съзнателни. Засега те са само продукти.

Дали и как правителствата ще регулират нещата със сексботите ще зависи от това, което научаваме - или това, което приемаме - за ефекта на сексботите върху хората и обществото.

През 2018 г. Общинският съвет на Хюстън влезе в медиите с издадената заповед за забрана на действието на първия т.нар. американски “бордей” с роботи. На една от срещите на общността участник предупредил: “Бизнес като този разрушава домове, семейства, финансите на нашите съседи и причинява големи обществени вълнения в града."

Но констатира проф. Шен, понастоящем няма доказателства за това как въвеждането на сексботи в живота ще засегне или индивиди, или общество.

Но въпросите съществуват. Например, дали мъж, който прави секс със сексбот, приличащ на дете, ще посегне и на живо дете? Дали роботите ще се превърнат в заместител в човешкото общуване за хората, които се чувстват самотни и без компания? Дали пък, както пилотите, които се обучават на симулатори, преди да вдигнат истински самолет във въздуха, девствениците първо ще практикуват секс с роботи, преди да преминат към истински ласки?

Професорът констатира, че е имало времена, не толкова отдавна, когато хората, привличани от един и същи пол, са  се смущавали да заявят това публично. Днес обществото по същия начин е с нееднозначно отношение към етиката на „дигиталната сексуалността“ - фраза, използвана за описване на редица интимни отношения между човешко-технологичните връзки. Ще настъпи ли време, не толкова далеч в бъдещето, когато хората, привличани от роботи, с радост ще обявят връзката си с една машина? Никой не знае отговорът на такъв въпрос. Засега, пише проф. Шен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама