Интернет влияе на процесите на мозъка

18:00, 10 юни 19 25 1090 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Австралийски, американски и британски учени установиха, че интернет може да предизвика както остри, така и продължителни изменения в специфични области на познанавателните способности, които са отражение на промени в мозъка, засягащи възможностите за съсредоточаване, процесите на паметта и социалните взаимоотношения, пише изданието "Медикъл експрес", цитирано от БТА.

Учените от Западния университет в Сидни, Харвардския университет и Манчестърския университет са анализирали предишни трудове и са изследвали водещи хипотези как интернет може да променя когнитивните процеси.

"Безкрайният поток от запитвания и уведомления разсейва непрекъснато, вниманието се разделя, което намалява способността за съсредоточаване върху конкретна задача", обяснява ръководителят на екипа д-р Джоузеф Фърт от Западния университет в Сидни. Освен това интернет предоставя огромен ресурс от факти и информация с непрекъснат и лесен достъп. Това има потенциала да промени начина, по който съхраняваме, и дори ценим факти и знания.

"Бомбардирането със стимули по интернет и разделянето на вниманието заради него предизвиква много притеснения", каза проф. Джером Сарис, друг участник в екипа. "Мисля, че това, заедно с увеличаващата се инстаграмификация на обществото, има капацитета да промени както структурата, така и функционирането на мозъка и да се отрази на социалната структура", добавя той.

Затова специалистите препоръчват да се ограничава времето в мрежата, да се избягва разсейването с по няколко задачи и превръщането на проверките в навик, като в същото време се поддържа лично общуване с приятелите и близките.

Изследванията за ефекта на интернет върху мозъка се извършват преобладаващо с възрастни. Докато бъде установено как технологиите се отразяват върху развиващия се мозък, е желателно да се ограничава използването на интернет от децата. Световната здравна организация препоръчва малките на възраст от 2 до 5 години да имат най-много един час екранно време дневно. Важно е също децата да не намаляват контактите си на живо за сметка на дигиталните устройства.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама