Захариева: Трябва да ускорим изграждането на коридор №8

14:40, 10 юни 19 / Политика 25 1254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Трябва да ускорим проекта на транспортен коридор номер 8, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на срещата си със северномакедонския си колега Никола Димитров, предаде БГНЕС.

По нейна покана в МВнР се състоя първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия, създадена по силата на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония. Комисията е съпредседателствана от двамата външни министри – Екатерина Захариева и македонският ѝ колега Никола Димитров.

Историческите въпроси са крайъгълният камък в отношенията ни със Северна Македония

Захариева припомни, че двете страни са създали обща работна група, която да работи по изграждането на Паневропейски транспортен коридор 8, както и че България и Македония все още нямат железопътна свързаност помежду си. „Има осигурено финансиране. Това не са прости инфраструктурни проекти“, отбеляза Захариева.

Двете страни подписаха официалния протокол от днешното заседание, чиято основна цел е бъде направен преглед на прилагането на подписания на 1 август 2017 г. Договор за приятелство. Освен пленарни разговори между членовете на комисията, двамата министри проведоха и разговор на четири очи.

Министър Захариева подчерта, че обсъжданите теми са много, сред които икономика, култура, образование, както и работата на съвместната историческа комисия. Тя отбеляза, че България и Македония бележат и ръст в стокообмена помежду си през 2017 и 2018 г. Наблюдава се обаче малък в спад в първото тримесечие на тази година, но икономическите министерство на двете държави започват работа за преодоляване на тази тенденция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама