Жените, които спят на включен телевизор, са по-склонни към напълняване

09:40, 11 юни 19 25 1932 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жените, които спят на включен телевизор или на запалена лампа в спалнята си са по-предразположени към напълняване, показва ново проучване, цитирано от АФП.

Изследването, публикувано в Журнала на американската медицинска асоциация, се основава на наблюденията на почти 44 000 американски жени, проследявани в продължение на пет години.

Жените са класифицирани според нивото на излагане на изкуствена светлина през нощта, която идва от различни източници - от малки нощни лампи или часовници до светлина, която идва от улицата, телевизори или стайни светлини.

Един от основните изводи е, че жените, които спят с телевизор или светлина в стаята си, е със 17% по-вероятно да са наддали с 5 килограма или повече по време на изследвания период.

Зависимостта остава силна дори след контролиране на фактори като продължителност на съня, диета и физическа активност.

Въпреки че учените предупреждават, че не могат да посочат конкретна причинно-следствена връзка, те твърдят, че техните заключения са добавени към нарастващия списък с доказателства, в подкрепа на спането в тъмна стая.

"Стратегиите за обществено здраве за намаляване на затлъстяването могат да вземат предвид интервенциите, насочени към намаляване на изкуствената светлина по време на сън", категорични са Дейл Сандлър и Йонг-Лун Марк Парк от Националния институт за здравни науки в Северна Каролина.

Те предполагат, че светлината може да потиска производството на мелатонин, като по този начин разрушава нормалния ритъм на организма и хранителните навици.

Други възможности са, че светлината действа като "хроничен стресор", нарушаващ освобождаването на стрес хормони като глюкокортикоиди, които играят роля в регулирането на приема на храна, или че може да има друг механизъм на работа, който влияе директно върху метаболизма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама