Как да спрем да бъдем нощни птици

19:40, 11 юни 19 25 1452 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сънят е важна част от живота ни не просто защото прекарваме голяма част от него спейки. Той оказва сериозно влияние върху ежедневието и здравословното ни състояние и недостатъчното количество сън е способно тотално да ни изкара извън релси.

Условно можем да разделим хората на два типа. Едните осъзнават нуждата от режим, лягат си навреме всяка вечер, в един и същи час, а на сутринта се събуждат отпочинали и готови за предизвикателствата на новия ден.

При другите пък границата между деня и нощта е сериозно размита. Лягането се случва, когато се случи, а малките часове на нощта (които са най-важни за съня) се прекарват в различни занимания. И сутрините са наистина тежки. Особено ако работим от 9 до 5.

Ако спадаме към втората група, но сме осъзнали избора си като неправилен, то вероятно искаме час по-скоро да станем последователи на правилния режим. 

И това се оказва, че не е толкова сложна задача. Учени от Великобритания и Австралия са установили, че ни трябват 3-4 седмици, за да променим навиците си на сън.

А ето и стъпките, които да извървим към тази промяна. Тези препоръки са отправени към участниците в научното изследване, които са заявили, че си лягат към 2-3 посред нощ и не се събуждат преди 10.

Първоначално тези промени могат да се окажат стресиращи за организма, но след само три седмици воля и постоянство резултатите са на лице. Доброволците получават същото количество сън, но имат много по-ниски нива на стрес, сънливост и депресия, пише BBC.

 

Реакциите им са подобрени, както и представянето на работното място. В дългосрочен план, промяната на дневния цикъл води до подобряване на цялостното физическо и психическо състояние на човек. Затова всеки ден е добър ден да започнем да спазваме гореописаните правила.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама