Кичур от косата на Бетовен се продава на търг

14:20, 11 юни 19 / Любопитно 25 982 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британската тръжна къща „Сотбис“ предлага за продан „солиден“ кичур от косата на Лудвиг ван Бетховен, който именитият композитор лично отрязва и дава на свой приятел пианист през 1826 г., предаде БТА.

Организаторите на аукциона в Лондон очакват за кичура да бъдат платени 15 000 лири (19 000 долара). Според Саймън Магуайър от „Сотбис“ интересът към лота, чиято автентичност е потвърдена, е голям и е възможно той да бъде продаден за по-висока от очакваната сума.

Магуайър припомня и любопитната история на кичура. Експертът разказва, че когато австрийският пианист Антон Халм поисква кичур, който да даде на жена си за спомен от Бетховен, прислужницата на композитора по погрешка изпраща косми от коза. Разбирайки за случилото се, вбесеният Бетховен лично отрязва „солиден“ кичур от косата си и го подарява на своя приятел, уверявайки го, че е автентичен.

Халм по-късно дава кичура на своя ученик Юлиус Епщайн.

От „Сотбис“ преди са предлагали малък кичур от косата на Бетховен, отрязан на смъртното му ложе през 1827 г., както и кичури от косите на композиторите Фредерик Шопен и Волфганг Амадеус Моцарт.

„Освен че има интересна история, този кичур е „изобилен“, казва Саймън Магуайър, отбелязвайки, че повечето „кичури“, предлагани на търг, всъщност представляват само няколко косъма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама