Обсъждат предложението за импийчмънт на президента на Албания

07:50, 12 юни 19 / Свят 25 1036 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предложението за импийчмънт на президента Илир Мета ще бъде обсъдено на пленарна сесия на албанския парламент като първа точка от дневния ред. Причината за процедурата е решението на държавния глава да издаде указ за отлагане на местните избори.

Изслушването ще продължи пет часа и времето ще бъде пропорционално разпределено между парламентарните групи, като по-голямата част от времето ще бъде дадена на парламентарната група на управляващата партия на социалистите.

Албанската ЦИК не призна президентския декрет за отлагане на изборите

След приключване на разискването ще бъде приет проект за решение относно причините за искането за освобождаване на държавния глава от длъжността му.

В проекторезолюцията пише, че албанският парламент счита, че президентският указ за отлагане на местните избори е "абсолютно недействителен акт, преминал отвъд конституционните и законовите правомощия на президентската институция и като такъв се счита за нищожен и все едно никога не е съществувал”.

Социалистите в Албания започват процедура за импийчмънт на президента

Парламентът също така изразява пълна подкрепа за решението на Централната избирателна комисия да продължи с подготовката за изборния процес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама