КЕВР изиска от „ВиК-С" ЕООД - Стрелча информация за мерки за възстановяване на водоснабдяването

16:16, 11 юни 19 25 1056 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Във връзка с публикувани информации в национални медии за преустановено водоснабдяване за потребители от гр. Стрелча, на основание чл. 23, ал. 3 от Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги, във връзка с чл. 114 от Административнопроцесуалния кодекс, КЕВР започна проверка за изясняване на обстоятелствата по случая. Това съобщиха от пресцентъра на КЕВР.

Община Стрелча обяви бедствено положение

С писмо на председателя на КЕВР до управителя на „Водоснабдяване и Канализация-С" ЕООД, гр. Стрелча регулаторът изисква в 3-дневен срок дружеството да представи становище по изнесените в публикациите проблеми. ВиК операторът трябва да изготви писмен доклад за населените места и броя на жителите, засегнати от нарушеното водоснабдяване, експлоатационното състояние на поддържаните ВиК активи, компрометираните водоизточници, както и за броя и резултатите от взетите проби за качество на питейната вода от момента на възникване на проблема.

Дружеството следва да информира подробно и за установените причини, довели до рязко влошаване на качеството на предоставяната водоснабдителна услуга. От особена важност за регулатора е ВиК операторът да предостави в указания срок и информация за начина, по който потребителите са уведомени за прекъсване на водоснабдяването.

Необходимо е дружеството да посочи и дали е изпълнило задължението си съгласно неговите Общи условия да осигури алтернативно водоснабдяване на населението с питейна вода, включително с водоноски, както и дали и как е оповестило тяхното местоположение.

В отговора си „ВиК-С" ЕООД - Стрелча следва да информира Комисията за извършваните или предстоящи дейности (включително съвместно с други институции) за възстановяване на водоснабдителната услуга, като посочи конкретни срокове за тяхното изпълнение. Копие на писмото на КЕВР до „ВиК-С" ЕООД - Стрелча е изпратено и до кмета на гр. Стрелча Стойно Чачов.

КЕВР ще продължава да осъществява контрол върху дейността на всички ВиК дружества с оглед стриктно изпълнение на техните задължения съгласно Общите им условия за предоставяне на непрекъсваеми и качествени водоснабдителни. При констатирано неизпълнение на тези задължения регулаторът ще налага съответни санкции в съответствие с действащата нормативна уредба.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама