Предсрочните избори в Австрия ще бъдат на 29 септември

20:10, 11 юни 19 / Свят 25 1157 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Датата за предсрочни избори, предизвикани от така наречения скандал "Ибисагейт", който свали правителството на Австрия, бе определена за 29 септември.

Предсрочният вот беше продиктуван от решението на дясноцентристкия канцлера Себастиан Курц да разтури коалицията си с крайнодясната Партия на свободата (ПС), след като миналия месец се появи видеозапис на лидера на ПС Хайнц-Кристиан Щрахе, който предлага обществени поръчки срещу помощ в кампанията на фалшив руски поддръжник.

Австрия ще има за първи път жена за канцлер

Докато Курц и президентът Александър Ван дер Белен предпочитат дата в началото на септември за изборите, ПС и лявоцентристките социалдемократи (СДП) настояваха за 29 септември.

Заедно ПС и СДП имат мнозинство в парламента, което сега ще трябва официално да потвърди датата.

Двете партии загубиха дял от гласовете на европейските избори през май и не скриха желанието си за повече време, за да се подготвят за н Курц и неговата Народна партия (НП), напротив, спечелиха огромна победа на европейските избори и имат водеща роля в прогнозите, като едно проучване миналата седмица ги постави на 38%, в сравнение с едва 23% за СДП и 17 за ПС.

Австрийският президент разпусна правителството

Ако 32-годишният Курц остане в такава водеща позиция в края на кампанията, той може да създаде нова коалиция или с либералната партия NEOS, или със Зелените, и двете имат по девет процента в същото допитване.

Преди две седмици ПС и СДП гласуваха за предложение за вот на недоверие, с което правителството на Курц беше отстранено от длъжност.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама