Започва делото срещу двамата квестори от КТБ

10:46, 12 юни 19 25 817 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Софийският градски съд даде ход на делото срещу двамата квестори от КТБ Станислав Лютов и Елена Костадинчев, които са обвинени в безстопанственост в особено големи размери. Обвинението касае няколко депозита, чийто лихви са били изплатени от Фонда за гарантиране на влоговете в България (ФГВБ). Престъпленията касаят периода от август 2014 г. до януари 2015 г. Заседанието по същество е насрочено за 19 септември, предава БГНЕС.

Свидетел по делото КТБ: Имало е опит да се купи постът на главния прокурор

На 10 май 2018 г., Софийска градска прокуратура (СГП) привлече към наказателна отговорност двама квестори на КТБ за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Станислав Л. и Елена К. са обвинени, затова, че в периода 20.08.2014г. до 06.11.2014г в гр.София, действайки в качеството на длъжностни лица по смисъла на чл. 93, т. 1, б. Б от НК – квестори при „Корпоративна търговска банка“ АД, в съучастие, умишлено, при условията на продължавано престъпление, не са положили достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество, и от това последвали значителни щети в размер на 1 070 383,83 лв. за Фонд за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Двамата обвиняеми умишлено са разпоредили осчетоводяване на предсрочното прекратяване на 9 броя договори за индивидуални срочни депозити с привилегирован текущ годишен лихвен процент, вследствие на което депозитите били прехвърлени за изплащане към Фонд за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Тези им действия са в нарушение на чл. 5, ал. 1 от Закон за гарантиране на влоговете в банките, според който „Не се изплащат гарантираните размери на влоговете в банката на: 1. Лицата, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от банката условия, които тя е длъжна да прилага към своите вложители“. Спрямо двамата обвиняеми е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Ако бъдат признати за виновни, Станислав Л. и Елена К. могат да получат наказание лишаване от свобода от 3 до 12 години, като съдът може да постанови и лишаване от право да заемат определена обществена или държавна длъжност и право да упражняват определена професия или дейност.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама