Йорданка Фандъкова: Над 60% от дейностите по разширението на парк „Възраждане“ са изпълнени

15:26, 12 юни 19 25 874 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 60% от дейностите по разширението на парк „Възраждане“ са изпълнени. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на дейностите по разширението на парк „Възраждане“.

По думите й в момента се изграждат нови около 25 декара парково пространство на територията на новия парк „Възраждане“ в София.

"19 декара е реално парковата част, която предстои да бъде завършена, заедно с настилката и насаждането на над 600 нови дървета, пейки, кошчета, чешми и всичко както си му е редът за един парк“, каза столичният кмет.

Тя отбеляза, че за първи път в София се изгражда обществен аквапарк. По думите й има и около 6 декара със сграда, която има подземно ниво. „Там ще има закрит басейн с минерална вода около 25 метра дължина и съответно със СПА зона, в която ще има различни процедури. В сградата се предвижда на второто ниво да има ресторант за бързо хранене. На покрива ще започнат и стартовите площадки за възрастните. В зоната на аквапарка ще бъдат изградени 5 открити басейна“, добави Фандъкова.

Йорданка Фандъкова каза още, че това е комплекс за цялото семейство.

„Предвиждат се детски басейни, бебешки и всичко, което е необходимо за една почивка на семейството. Възложител на проекта е общинското дружество „Софийски имоти“, което е скандално известно в миналото за всички, които се опитват да забравят от къде тръгнахме. То изгради до този момент първия етап на парк „Възраждане“ и го стопанисва. В момента изгражда, като възложител тази част“, изтъкна кметът на София.

Фандъкова припомни, че на това място е имало много сериозни проблеми със собствеността. „Това, което направи екипът на „Софийски имоти“, заедно с подкрепата на колегите от Общинския съвет, това е че успяхме да защитим собствеността на тези около 25 декара. Именно за това беше възможно да започнем изпълнението на парка. Очаквам до края на годината да бъде приключен, независимо от климатичните условия, защото в момента се работи в график. Над 60% от дейностите са изпълнени. Някои от тях не се виждат, защото цялата подземна инфраструктура е готова, с всички мрежи. Това ме информираха изпълнителите и възложителят. Тук е и кметът на район „Възраждане“ Савина Савова. Тя съдейства с всичко“, каза още Фандъкова, като подчерта, че очаква да има голям интерес към парка.

Стойността на проекта по разширението на парк „Възраждане“ е малко над 9,5 млн. и се
финансира от общинското дружество „Софийски имоти“.

„Басейнът на парк „Възраждане“ ще е с минерална вода. Преди няколко години започнахме да планираме и проучваме. Това ще бъде първият общински обект, в който минералната вода ще се ползва по предназначение за басейни и спа процедури“, заяви Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че заедно с това в момента се възстановява изцяло банята в Банкя, в която също ще се използва минералната вода. „Очаквам следващата година и този обект да е готов. Заедно с това предстои буквално до дни да се обяви процедурата за възстановяване на банята в "Овча купел". Първият общински обществен аквапарк, заедно с възстановяване на две бани е отчетения резултат до този момент по отношение на минералните води на София. Ясна е позицията ни - много отговорно да се възползваме от богатството на София, но разбира се това ще става поетапно. Проблемите навсякъде бяха огромни - и със собственост, и с прехвърляне на собствености, и с финансиране“, посочи столичният кмет.


По думите й стойността на проекта е малко над 9,5 млн. и се финансира от общинското дружество
„Софийски имоти“ от тях 5 млн. и 300 хил. са проектно финансиране през мениджър от финансовите услуги в България. Останалите услуги се осигурени от дружеството със собствени средства. Те са от търговската дейност на дружеството, което се занимава основно със стопанисване и даване под наем на имоти. Предвиден е и водоналивен кът, който ще бъде разположен пред обслужващата сграда. То ще бъде денонощно със свободен достъп.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама