Манолова: Срамно за българската демокрация е да се мачкат протестиращи

18:25, 12 юни 19 / Политика 25 1418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Аз съм тук, за да защитя правото на Мая Илиева и на нейните колежки да протестират, да отстояват правата си. Твърдя, че е срамно за българската демокрация опитът да се натискат и мачкат хора, които протестират'', каза омбудсманът Мая Манолова пред столичната болница „Токуда”, предаде БГНЕС.

Медицински работници излязоха на шествие в Стара Загора, били подлагани на натиск и заплахи

Общественият защитник застана зад Илиева, която е организатор на протестите на медицинските специалисти.

„Не на заплахите срещу Мая Илиева! Спрете!!! Медицинските специалисти на България са зад Мая!” – това гласеше плакатът, който разпънаха медицински сестри, дошли да подкрепят Илиева. Те казаха, че са дошли от Пазарджик, Сливен, Момчилград, Ардино и колежки на Мая от болницата.

„Тук сме, за да подкрепим колежката Мая Илиева. Медицинската сестра, която имаше смелостта да запали тази искра в нас и да ни поведе по този нелек пък към устояване на нашите права за по-достойни заплати, за по-добри условия за работа и в крайна сметка за по-добро здравеопазване. Тук не стои въпросът само за нашите заплати, тук сме да покажем, че трябва да има промени в здравеопазването”, каза Димитрия Димитрова - координатор за протестите в Пазарджик и региона. Тя заяви, че на Мая Илиева ѝ е оказван натиск да не организира протести.

„Пуснахме едно уведомление за протест в болницата. Беше ми подадено официално писмо, на което пише, че търпението не е безгранично, че това е частна собственост и в крайна сметка не трябва да нарушаваме правилата, че ако наистина протестираме, то трябва да стане извън работно време не тук и сега, че в противен случай ще бъде използвана охраната и ще се счита за дисциплинарно наказание”, разказа самата Мая Илиева.

„Абсолютно недопустимо е да се мачкат и притискат хора, които упражняват конституционните си права, свободата да изразят свободно своето мнение и правото си на протест. Тези протести са абсолютно професионални, те са съсловни, но от такива се превръщат в протести за човешки права. Аз съм тук, за да защитя правото на Мая Илиева и на нейните колежки да протестират, да отстояват правата си”, каза омбудсманът Мая Манолова.

Кирил Ананиев: Омбудсманът създава хаос в системата

„Вместо министър Ананиев да ми праща открити писма, да беше изпратил открито писмо до шефовете на болници, които си позволяват да заплашват, да мачкат, да спират, да притискат хората, които искат да протестират. Защото това е валидно не само за частните болници, това е валидно и за държавните болници”, каза омбудсманът.

Тя заяви, че във вторник, след протеста в Стара Загора водачката на протеста в Университетската болница била преместена на друга работа в по-тежко отделение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама