Цветлин Йовчев: Човек може да се радикализира в интернет сам

19:15, 12 юни 19 25 1131 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Не е нужно да има вербовчик, за да се радикализира някой. В днешно време радикализацията протича изцяло в интернет'', каза пред bTV бившият шеф на ДАНС и бивш вътрешен министър Цветлин Йовчев по случая с момчето от Пловдив.

Радикализиран младеж от Пловдив правил бомби, вербуван бил от Ислямска държава

Според Йовчев много неща са се променили относно радикализацията и вече тя може да протича в интернет, понеже тези, които посещават дадените сайтове, получават много ясни съобщения какво да правят, за да бъдат вербувани. Той обясни, че процесът тръгва от някакъв социален проблем.

"Обикновено се вербуват младежи от 18 до 32 години. Те търсят обяснение защо не успяват. Неуспехите може да са всякакви – в училище, напуснала го е приятелката, няма приятели, не може да се адаптира към дадена среда”.

Случаят от Пловдив поражда въпроси какви са истинските заплахи от радикален ислям у нас, смята Йовчев. Според него в България сякаш още не се разбира, че и в нашата страна има такава заплаха.

''Отношението ни не е достатъчно адекватно на ситуацията, която е в момента'', добави бившият шеф на ДАНС.

''Много е важно да се създадат механизми, които да спират достъпа до подобни интернет портали от България'', смята Йовчев.

Той бе категоричен и че трябва промяна в закона за специалните разузнавателни средства.

„Има нови технологии, неописани и затова нашите служби са ограничени, не могат да доставят такива технологии, които да им позволят да разберат какво се случва в пространството. Трябва да има много сериозен механизъм за контрол на тези системи, защото те могат да се използват и като оръжия и трябва да се гарантира, че те ще бъдат използвани само за целите, описани в закона, а не за други. Освен това спънка е и огромната им цена”, поясни Цветлин Йовчев.

Относно разгласяването на случая с момчето от Пловдив бившият вътрешен министър заяви, че не е добра идея да се разгласяват подробности от разследването.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама