414 язовира са в аварийно състояние, 500 са опасни

08:09, 13 юни 19 25 1125 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

6840 язовира има в България, съобщи пред БНТ Кирил Войнов, заместник-председател на Държавната агенция за метрологичен и технически контрол. От тях 414 са в аварийно състояние, 500 се смятат за опасни, а 10 са поставени под специално наблюдение.

В момента се извършва проектиране и проучване на 16 от тях, които са най-опасни, за да бъдат ремонтирани. Сред тях са язовирите "Бели Искър" и "Огоста". Правителството отпусна 500 млн. лв. за ремонт на язовири.

Войнов обаче увери, че "държавата си е на мястото" и няма основания за безпокойство.

''Хората могат да спят спокойно с Божията помощ'', подчерта Войнов.

Според него проблемът с язовирите е при тези, които са общинска собственост, тъй като част от кметовете не се грижат за тях. 600 акта за нарушения са съставени на кметове.

''Компромис няма да правим с никого докато аз съм тук'', отбеляза още Войнов.

Войнов коментира скъсаната язовирна стена над село Нова Върбовка край Стражица, което наводни множество къщи и градини. Според него на мястото е паднал много интензивен дъжд за кратко време. Преливникът на язовира не е могъл да я поеме и е започнал да прелива през короната на язовирната стена, което е предизвикало разрушаването.

Язовирът е бил проверен за последен път от държавната агенция през февруари 2018 г. и по план е трябвало да бъде инспектиран отново следващата седмица. Това ще бъде направено въпреки инцидента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама