Хамид Хамид за партийните субсидии: Едно е равно на нула

08:15, 13 юни 19 / Политика 25 1020 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Намаляването на партийните субсидии на един лев означава политическите сили да станат зависими от олигарсите. Това обяви в студиото на „Тази сутрин” зам.- председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид.

В случая едно е равно на нула – всяко намаляване на парите за партиите под 11 лв. означава, че партиите няма да могат да изпълняват функциите си – няма да могат да организират предизборни кампании, няма да могат да издържат структурите си. Затова ще подкрепим нула – за да последваме дивия популизъм на вносителите”, коментира народният представител.

Хамид посочи, че не е обяснено на избирателите защо са нужни тези субсидии на партиите и за какво се харчат. Той допълни, че и това е причината на референдума през 2016 г. хората да гласуват парите да бъдат намалени.

„Най-голямото перо на всяка партия е медийното присъствие. От това намаляване най-много ще бъдат засегнати медиите”, заяви Хамид и каза още, че депутатите не се страхуват от намаляване на заплатите, а от присъствие на олигарси в партиите.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС заяви, че след като субсидията е била фиксирана на 11 лв. на глас, се е изяснило финансирането на политическите сили у нас.

„Целия Европейски съюз и Европа, без Швейцария – държавата финансира партиите. Другият модел е американският с нула лева, но при регламентирани и проверени пари с дарения от физически и юридически лица”, заяви Хамид.

Депутатът коментира, че Делян Пеевски е на работа, независимо дали посещава Народното събрание. По думите му, народният представител от ДПС идва по-често през последните седмици, защото така се налага заради Програмата за ускорено и догонващо развитие на България.

„Искаме да започнем да предлагаме тази Програма на останалите партии, да я превръщаме в конкретни законопроекти и г-н Пеевски е активен участник в екипа, естествено е да е Народното събрание. Той има огромен принос към Програмата”, заяви Хамид.

Според Хамид Хамид предложението на ДПС за намаляване на ДДС-то върху хляба и лекарствата не е популизиъм, защото са обявили предложението си след изборите.

„Ние търсим механизми, които да гарантират, че това намаляване ще се отрази на джоба на потребителя, а не на фирмите-търговци, затова правим консултации с браншовите организации”, посочи депутатът.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама