Първа българка в списъка на "Евротрансплант"

08:50, 14 юни 19 25 1055 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Освен нея още един български гражданин беше във Виена за извършване на оценка на здравословното състояние. На този етап той не е включен в листата заради противопоказания.

След повече от година чакане Илияна Христова от Варна получава надежда за нов живот. На 6-месечна възраст ѝ е поставена диагноза муковисцидоза. От 3 години е с кислороден апарат. Шансът ѝ за живот е трансплантация на бял дроб. В България такива операции не се извършват.

След като през януари е сключено споразумение между страната ни и Виенската многопрофилна болница, вчера Илияна научава и добрата новина.

"Представям си, че вече съм здрава. Представям си се със семейство, деца, с работа", сподели тя пред Bulgaria ON AIR.

До настъпването на донорска ситуация здравословното ѝ състояние ще бъде проследявано от белодробните специалисти на ВМА. "Вече очакваме да се появи донор и да се извърши самата операция. На финала на процеса сме", каза майката на Илияна.

Български медицински екип вече премина краткосрочно обучение в медицинската академия в Австрия. Предстои 6-месечно обучение във Виена на два български медицински екипа за осъществяване на белодробни трансплантации и следтрансплантационно проследяване.

Общо 17 са българските пациенти, които очакват трансплантация на бял дроб.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама