За какво служат райетата на зебрите?

20:00, 14 юни 19 / Любопитно 25 956 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Зоолози твърдят, че черно-белите райета на зебрите са сложна охлаждаща система, защото създават конвекционен въздушен поток, който действа като вентилатор, съобщава БТА.

Алисън и Стивън Коб от университета на Найроби са измервали през 15 минути температурата на белите и черните участъци на две зебри, родени на свобода. Те установиха, че в черните райета тя се увеличава от 44 градуса до 56 градуса по Целзий. В белите обаче остава постоянна - между 36 градуса и 42 градуса. Според биолозите различната температура на райетата раздвижва въздуха над тях и помага за по-бързото изпаряване на потта. 

Зебрите имат и специален протеин в козината - латерхин, който разпенва потта им. Това намалява триенето и улеснява изпаряването й. 

Зоолозите установиха също, че космите в черните участъци могат да настръхнат, докато в белите остават полегнали. Вероятно това също допринася за изпаряването. С тези три механизма зебрите се охлаждат. 

Според предишни изследвания райетата на зебрите служат за камуфлаж и за отпъждане на мухите. Нестабилният въздух над животните също може да пречи на насекомите да кацат.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама