10 милиона лева ще връщат нарушителите - собственици на къщи за гости

20:28, 15 юни 19 / Общество 25 949 Шрифт:
Topnovini

10 милиона лева - толкова ще трябва да върнат на държавата собственици на 32 къщи за гости, хванати в нарушение. Проверките на обектите, финансирани с европари по програма „Развитие на селските райони" продължават. В събота бяха инспектирани вили в „Цигов чарк” и Велинград.

Проверката в курортния комплекс „Цигов чарк” беше по сигнал, че служителка на ДФ „Земеделие” е кума на дъщерята на собственичката и е подпомогнала фамилията да спечели проекта, за който финансирането възлиза на повече от 234 000 лева. Собственичката Мария Радиловска категорично отрече дъщеря й да е свързана с бизнеса.

Инспектират къщите за гости в Батак и Велинград

Оказа се, че въпросната служителка е назначена във Фонд „Земеделие” в деня, в който проектът е платен. На място се установи, че къщата извършва туристическа дейност. Имало е посетители от над 45 държави.

Следващият сигнал, на който проверяващите се отзоваха, е за къща във Велинград.

Близки до или свързани лица, близки до кмета на Община Велинград, са собственици на тази къща за гости, която, според сигнала, не функционира по предназначение”, обясни Калоян Костадинов, зам.-изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“, предаде Нова телевизия.

Служители в обекта, както и самият кмет Костадин Коев, отрекоха да има такава връзка. Градоначалникът заяви, че тя е собственост на негов приятел.

Проверяват всички 288 къщи за гости по ПРСР 2007-2013 в период на мониторинг

Дори и в почивен ден, в къщата проверяващите не откриват туристи. Установяват, че част от помещенията не са ползвани, а цените са в пъти завишени.

„Собствениците ще понесат санкция евентуално, че не си изпълняват бизнес плана, който е заложен при кандидатстването по проекта”, поясни Костадинов.

Проверките в къщите за гости ще продължат до края на месеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама