Ощетените от медицинска експертиза могат да се явят на повторно на ТЕЛК

14:10, 16 юни 19 25 1311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вече е в сила коригираната наредба за медицинската експертиза. След като старите правила ощетиха хиляди българи, сега те имат правото да се явят на повторна оценка от ТЕЛК.

Малко след появата й на бял свят, лекарите установяват, че Диляна има синдром на Даун.

"Последваха съвети, че от нея човек няма да стане, че няма да оцелее и 40 дни, че сме млади и здрави и ще си родим, колкото искаме деца и да забравим за нея", каза майката на Диляна Даниела Попова.

Родителите й обаче не могат да оставят първородното си дете. Напук на лошите прогнози, Диляна оцелява, учи в масово училище, а миналата година завършва и средно образование.

Последното експертно решение я ощетява - дава ѝ 80% нетрудоспособност. Губи и добавката за чужда помощ и така пенсията й от 230 лева пада на 138. От миналия август за процента инвалидност решаващо беше водещото заболяване.

"Това доведе до голям процент намаление на окончателната оценка за работоспособността на пациентите. Много от тях останаха без пенсия. Всеки ден, връчвайки решения, които променят процента, съм казвала на пациентите, че имат право да обжалват експертното решение", заяви председателят на първи състав на ТЕЛК-Шумен д-р Валентина Манолова. 

Заради големия брой ощетени, здравното министерство облекчи наредбата. Към основното заболяване вече ще се прибавят и съпътстващите. Ако човек има поне две диагнози, които му дават 50 или над 50% нетрудоспособност, ще получи още 20% от сбора на придружаващите заболявания.

Заявления за преосвидетелстване могат да се подават до 11 юли.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама